Biuletyn Informacji Publicznej
Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej we Fromborku
Szukaj w tym dziale:

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej we Fromborku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Miasta i Gminy Frombork pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 316 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

3.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 15,33300 ton żywności;
  • 2700 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 30 osób.

5.  Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników

Dnia 22 stycznia  2019 r. w Klubie Integracji Społecznej we Fromborku odbyły się warsztaty żywieniowo-edukacyjne oraz ekonomiczne w ramach działań towarzyszących dla osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2018. Prowadząca Pani Barbara Bukowska.

 

Dnia 22 stycznia  2019 r. o godz. 12.30 w Klubie Integracji Społecznej we Fromborku odbędą się warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących dla osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2018.

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2018

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej

oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł  na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. Przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
  4. Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

UWAGA!

Zmiana w Wytycznych POPŻ 2014-2020